Ваша економія — наша ціль!

Західний світ протягом останніх десятиріч веде постійну боротьбу за екологію і економію енергоресурсів. Ріст цін на енергоресурси і збільшення кількості їх споживачів на вітчизняному ринку призводять до все більшого розповсюдження найновіших типів опалювального обладнання, призначених для економії палива. І шлях до енергозбереження, а відповідно, і до фінансової економії – це використання енергоефективних опалювальних пристроїв, таких, як конденсаційні котли.

Відмінною особливістю конденсаційної техніки є висока ефективність і екологічність. Завдяки спеціальній конструкції камери згоряння, ці апарати мають ККД майже 110% , що дає можливість отримати енергозбереження до 35% в рік (в порівнянні з традиційними котлами). Крім цього, конденсаційні котли мають найнижчий вміст шкідливих речовин (СО, NОX) в продуктах згоряння – в 20 раз менше діючих в Україні нормативів! А ще, вони дозволяють знизити об’єм відхідних шкідливих газів, які відповідають за кислотні дощі на планеті і глобальне потепління клімату, на 70% в порівнянні з традиційними котлами.

В асортименті продукції італійського виробника Cosmogas, який протягом уже 40 років успішно займається виробництвом опалювальної техніки, є опалювальні газові котли, потужністю від 15 до 45 кВт - це NOVAdens K, TOPdens і термічні модулі конденсаційного типу потужністю від 90 до 720 кВт — DUALdens, COMBIdens.

COSMOGAS одне з небагатьох підприємств, які розробляють, проектують і виготовляють продукцію для опалення і вентиляції (кліматизації) і завжди готові запропонувати товар найвищої якості. Розмова про якість і високі технології COSMOGAS починається з вибору високоякісних матеріалів для виробництва котлів, таких, як мідь, нержавіюча сталь. Кожна частина опалювального котла виготовляється на підприємстві з використанням технологій високої точності.

Якість COSMOGAS – це якість підтверджена сертифікатами. Всі котли мають сертифікати відповідності нормативам європейських стандартів і найбільш важливі і авторитетні свідоцтва національного і європейського рівня. Більше цього, котел AXIA з пальником з попереднім змішуванням отримав престижне свідоцтво якості і екології «Голубий ангел». Хочеться також підкреслити, що 2 роки тому підприємство COSMOGAS отримало престижний сертифікат ASME, який присвоюється Продукції найвищої якості. Ця подія і відкрила для COSMOGAS ринок збуту конденсаційних котлів в США.

В Європі вже давно не стоїть питання «чи купувати конденсаційний котел, хоча він і дорожчий від традиційного». Європейці у захваті від такого обладнання, адже воно економить немало палива і є екологічно чистим обладнанням. Правда, в багатьох країнах розповсюдженню конденсаційних котлів сприяє держава, надаючи дотації на купівлю або, як в США, пільгові умови оподаткування. В Великобританії конденсаційний котел повністю окуповується за два-три роки (при їхніх цінах на газ).

Я хотів би відмітити також і Україну. З недавнього часу і в нас є зміни в кращу сторону. На 2010-2015 роки заплановано фінансування Державної цільової економічної програми енергоефективності в розмірі 285,32 млрд. грн. Одним із основних напрямків якої є популяризація економного споживання паливно-енергетичних ресурсів і зменшення їх використання до 20%, забезпечення зменшення на 15-20% об'єму викидів шкідливих речовин.

На прикладі розглянемо, що в цьому напрямку може зробити окремо взятий споживач.

Отже, з практики ми знаємо, що потужність приладу підбирають так, щоб він обігрівав будинок при найнижчій температурі повітря, а вона буває тільки зимою. Розрахункова температура зимою в Україні, в залежності від регіону, складає від -16 ºС до -24 ºС, а фактична середня температура складає приблизно -5 ºС. Якщо говорити про традиційні котли на опалювальному ринку України, котел, підібраний під розрахункову температуру, працює з навантаженням у 30% і відповідно зі зниженим ККД 80-84%. Так як в котлах COSMOGAS, таких як AXIA, використовується пальник з попереднім змішуванням і мідний теплообмінник з накопичуванням води, то при 30% навантаженні ККД зросте з 93% до 96%. Теж саме відбувається в конденсаційних котлах : чим менше навантаження, тим вище ККД — до 110%!

За статистикою основна маса квартир і будинків житлового фонду в Україні споживають 5 000 – 6 000 м3 газу в рік, сплачуючи по тарифу 1,09 грн. за м3 газу (на момент написання статті).

Використовуючи конденсаційний котел типу NOVAdens, кожен економив би в рік приблизно 1500-1800 грн. тільки на опалення, а також додатково 320 грн. економії в рік за отримання гарячої види з використанням вторинного теплообмінника з накопиченням води AQUAJET. Таким чином, при різниці в вартості звичайного і конденсаційного котлів в 8 000-10 000 грн., більш дорогий агрегат окупиться за 4-5 років. Але цей термін набагато зменшиться у підприємств і організацій інших форм власності, які оплачують за газ по тарифу 4,52 грн. за м3 (на момент написання статті).

Ось реальний приклад: Київська область, загальна житлова площа будинку складає біля 1000 м2. При цьому, 2 традиційних котли з пальником атмосферного типу, потужністю по 45 кВт, споживали в рік біля 22 135 м3 газу. В листопаді 2010 року на їх місце були встановлені котли Novadens 45С, а для зменшення використання газу встановлений електрокотел. В цьому році, при проведенні технічного обслуговування, були зняті показники і визначено, що за рік було використано 7 200 м3 газу, тобто в 3 рази менше, ніж в минулому році. Таким чином, клієнти з четвертої категорії перейшли в третю і тепер не втрачають надії перейти в другу, а це вже зовсім інша оплата – от вам і реальна економія!

Віктор Кіт, директор ПП «Берлин»